Huszárok kaptak emléktáblát Debrecenben

Helyi hírek

Az első világháború kitörésének 100. évfordulója alkalmából tartott megemlékezést a Hajdú Bihar megyei Lovas és Huszárhagyományörző Egyesület.

A táblaavató helyszíne az egykori debreceni huszárlaktanya volt, ahonnan éppen száz éve vonult hadba az Osztrák-Magyar Monarchia, Magyar Királyi Debreceni 2. honvéd huszárezrede.

Négy év után a harcokban megfogyatkozva, de ide tértek vissza. A hagyományőrzők az ezred emlékére állították az emléktáblát a Nyugati utcai épület falán és a tulajdonossal közösen leplezték le. A megemlékezést a Hajdú Bihar megyei Lovas és Huszárhagyományőrző Egyesület szervezte.

A résztvevők elhelyezték az emlékezés koszorúját. Mazsu János történész méltatva a huszárezredet azt mondta: egyszerre hordozták magukban a magyar honvédség hazaszeretetét és elkötelezettségét, valamint a huszárbecsület hagyományait.

– Bár a huszárság az első világháborúban már a végóráit élte, a hazájukért és hitükért küzdő huszárok egytől egyig hősök voltak. Ők a hitükért és a hazájukért adták életüket, szenvedtek, vagy sebesülten tértek haza. A mi kötelességünk, hogy méltó módon őrizzük az emléküket – nyilatkozta Mazsu János történész.

www.dehir.hu