Határon túli magyar gyerekeknek mutatkozott be a katasztrófavédelem Rákóczifalván

Helyi hírek

Ezen a héten, immár második alkalommal tartja meg tűzoltótáborát a Szent Flórián Tűzoltóság Múltjáért Alapítvány Rákóczifalván. Ebben az évben nem csak helybéliek vesznek részt az egyhetes programban, hiszen a város romániai testvértelepüléséről, Szalacsról is fogadtak gyermekeket.

A közel harminc résztvevő számára gazdag programkínálattal készült csütörtökön az Országos és a Jász-Nagykon-Szolnok Megyei Tűzmegelőzési Bizottság, a szolnoki hivatásos tűzoltó-parancsnokság és a túrkevei Mentő és Tűzoltó Egyesület. A gyermekek légzőkészüléket öltve léphettek be a füstsátorba; megtapasztalva, hogy a tűzoltóknak éles helyzetben mennyire nehéz tájékozódni egy füsttel teli épületben. Emellett a virtuális valóság segítségével egy lakástűz kellős közepén találhatták magukat, de a kicsiket kockapuzzle, vízsugárral való célba lövés és tűzvédelmi teszt is várta. A gyermekek végül az Országos Tűzmegelőzési Bizottság szerencsekerekén pörgethették ki saját nyereményüket. A táborlakók versenyeztek is egymással: a feladatokat csapatba szerveződve, időre is végrehajtották.

A túrkevei önkéntesek a tavaly is nagy sikert aratott quadjukat hozták el a táborba, mellyel bárkit szívesen elvittek egy-két körre, aki bátorságot érzett hozzá.

A szervezők erre a napra elhívták Magyarország legfiatalabb tűzoltóját, Mátyás Viktort is, aki ugyan még csak tíz éves, de már öt éve önkéntes tűzoltó Székesfehérváron és Sárszentmihályon.

Fotó: Németh Ádám tű. főtörzsőrmester