Gázüzemű buszokkal bővül ősztől a Jász-Nagykun-Szolnok megye járműparkja

Helyi hírek

Ősztől 40 új, sűrített földgázzal (CNG) üzemelő autóbusz közlekedik Szolnok elővárosi vonalain – közölte a Volánbusz csütörtökön az MTI-vel.

A korszerű járművek nettó beszerzési értéke 3,67 milliárd forint volt. A buszflotta fiatalítását a 2021 nyarán kiírt közbeszerzés tette lehetővé, amely 164 gázüzemű autóbusszal gyarapítja a közlekedési társaság járműparkját. Az új buszokból Szolnokon kívül 10 jut Szegedre, 39 Zalaegerszegre, 75 pedig a fővárosi agglomerációba – írták.

Az országos járműfiatalítási program 4 éve kezdődött, Jász-Nagykun-Szolnok megyében azóta a buszállomány 25 százalékát cserélték újakra, átlagos életkoruk 13,6 évről 11,5 évre csökkent. Csak tavaly 30 új buszt helyeztek forgalomba a helyi településeken, míg országszerte összesen 1780 új és újszerű autóbusz állt, vagy áll forgalomba a 2021 végéig lezárt beszerzéseknek köszönhetően. Év végéig a teljes állomány 45 százalékát cserélik le, így a flotta átlagéletkora 8 évre csökkenhet – tették hozzá.

A közlemény szerint a korszerűsítés fenntarthatósági célokat is szolgál. A MÁV-Volán Csoport a gázüzeműek mellé 100 elektromos járművet is beszerez a Zöld Busz Program támogatásával, így Magyarországon működhet majd Közép-Európa egyik legnagyobb, alternatív meghajtású járművekből álló autóbuszflottája – olvasható a közleményben.