Sylvia Plachy magyar származású fotográfusnak nyílik kiállítása Rómában

Kultúra

“Kislánykoromban minden este feltettem egy kérdését az édesanyámnak:  Mikor lesz holnap? Nem vártam választ és ő nem is válaszolt. Csak megpuszilt és lekapcsolta a villanyt.” Sylvia Plachy

Sylvia Plachy magyar származású fotográfus, aki André Kertész, magyar származású fotográfus barátjaként, tanítványaként a XXI. században egyike azoknak, akik újrateremtették a humanista fotográfiát.

A Mikor lesz holnap című kiállítás gyermekkorának esti kérdését felidézve vezet végig a hatvan évnyi életművet átfogó válogatáson.  Az 1958 és 2018 között készült alkotások megmutatják Sylvia Plachy egyedülálló képteremtő stílusát, ahogy képes megragadni az emberi lét esendőségét, ahogy a pillanatok mögötti történetbe szinte észrevétlenül vezeti el képeinek nézőit. Érzi, ami történik, és ez a történés válik általa képpé, a fényérzékeny papírra leképezett világgá. Fotói sugározzák az érzések esszenciáját. Képei sokkal inkább érzések lenyomatai, mint a tények megmutatásai, úgy dokumentálnak, mintha álmok lennének. Szavak nélkül mondanak el történeteket. Sylvia plachy lélek-tükröt tart kezében fényképezőgépként.

Sosem láttam a pillanatot nagyobb intimitással és emberiességgel megtapasztalni és filmen rögzíteni.” – mondta tanítványáról és annak képeiről André Kertész.

 

Kurátor: Gabriella Csizek