Grosan Cristina kapta a legjobb fiatal rendező díjat Velencében

Kultúra

Egy hónap múlva itthon is látható lesz a Hétköznapi kudarcok című film.

 

A legjobb rendező díját kapta Grosan Cristina az Authors Under 40 kategóriában a Hétköznapi kudarcok című filmjéért az ezen a hétvégén záruló Velencei Filmfesztiválon. Grosan Cristina első magyarként veheti át ezt az elismerést, melyet korábban még más hazai alkotó nem kapott meg.

A Velencei Nemzetközi Filmfesztivált augusztus 31. és szeptember 10. között rendezték meg, a cannes-i Quinzaine des Réalisateurs (Directors’ Fortnight) mintájára létrejött Giornate degli Autori (Venice Days) programba pedig, mely az „újítást és eredetiséget ünnepli”, 10 filmet válogattak be, többek közt Grosan Cristina (A legjobb dolgokon bőgni kell) második nagyjátékfilmjét, a cseh-magyar-olasz-szlovák magyar koprodukcióban készült Hétköznapi kudarcokat (Ordinary Failures). 

Hétköznapi kudarcokban megmagyarázhatatlan természeti jelenség szakítja félbe a különc tinédzser, a szorongó anya, és a nemrég megözvegyült nő átlagosnak induló napját.

 

Az Authors Under 40 kategóriában Grosan Cristina kapta a legjobb rendező díját a hétvégén záruló filmfesztiválon. A zsűri kiemelte, hogy a három nő sorsát egy rejtélyes természeti katasztrófa árnyékában nyomon követő ambiciózus történetnek az egyéni hangvétele, az erős női karakterei, a friss feldolgozása egyaránt egyértelművé tették számukra, hogy ez a film az idei mustra egyik legkülönlegesebb alkotása mind a tartalmát, mind a profi megvalósítását tekintve.

 

Az itthon október 27-től látható film főbb szerepeiben Nora Klimešová, Beáta Kaňoková, Taťjana Medvecká, valamint Kerekes Vica látható. A cseh-magyar-szlovák-olasz koprodukcióban, a Cseh Film Alap, az Eurimage, a Nemzeti Filmintézet, az Olasz Kulturális Minisztérium, a Cseh Televízió, az ARTE, a Szlovák Audiovizuális Alap, a Prágai Film Alap, a Friuli Venezia Giulia Audiovizuális Alap, a Pilseni Régió, és a Film Alap támogatásával elkészült Hétköznapi kudarcok magyar gyártója a Laokoon Filmgroup volt. Producerei Stalter Judit, Sipos Gábor és Rajna Gábor. A hazai forgalmazó a Vertigo Média.

 

Velence után először Magyarországon lesz látható a Hétköznapi kudarcok a miskolci CineFesten, a fesztivál záró produkciójaként.

 

Hétköznapi kudarcok október 13-tól látható a hazai mozikban.

 

 

 

Kép és forrás: magyar.film.hu