Novák: meg kell teremteni a feltételeit a közösségi élet újraindításának

Ország

Meg kell teremteni a feltételeit a közösségi élet mielőbbi újraindításának – mondta Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter csütörtökön a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A műsorban arról beszéltek, hogy a miniszter vezetésével feláll a társadalmi élet újraindításáért felelős operatív törzs. Erről Novák Katalin azt közölte, ez egy “széleskörű” operatív törzs lesz, állandó tagokkal és meghívottakkal.

A törzsben benne lesz mások mellett Nyitrai Zsolt, a kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott, Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója, Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke, Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, valamint Müller Cecília országos tisztifőorvos és meghívottként Langerné Victor Katalin, a társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár – sorolta a miniszter.

Novák Katalin szól arról is, ha lehetőség lesz rá, és a gazdasági növekedés engedi, akkor jövőre visszakapják a befizetett személyi jövedelemadót a gyermekes családok. Ez azt jelenti, hogy amit befizettek személyi jövedelemadóként a családok, abból kapnak vissza egy jelentős összeget, amelynek lesz egy felső értékhatára.

Emlékeztetett: a kormány család- és gazdaságpolitikájának az az alapja, hogy az emberek a munkájukkal megkeresett pénzt minél inkább a családjukra, gyermekeikre fordíthassák.

“Ezért csökkentjük folyamatosan a jövedelmet terhelő adókat, ezért vezettük be az egykulcsos adórendszert (…), és minél több gyermeket nevel valaki Magyarországon annál kevesebb személyi jövedelemadót fizet” – jelezt a miniszter.
Hozzátette, bevezették a négygyermekes édesanyák személyijövedelemadó-mentességét, és jövőre a 25 év alattiak is ebben részesülhetnek.

Novák Katalin hangsúlyozta, muszáj dolgozni ahhoz, hogy az ország működjön, “mi így vészeltük át ezt a nagyon nehéz évet”, szemben más országokkal, ahol elkezdtek “osztogatni”.

Hozzátette, a kormány nem megszorításokban, hanem lehetőségekben gondolkodik és előremenekül. Ráadásul a magas átoltottság miatt van esély arra, hogy a járványból Magyarország megerősödve kerüljön ki – tette hozzá.

MTI