A biztonsági öv használatát ellenőrizték Jász-Nagykun-Szolnok megyében

Rendőrség

A megye rendőrei hét napon keresztül ellenőrizték a passzív biztonsági eszközök használatát.

Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata – ROADPOL – a passzív biztonsági eszközök (biztonsági öv, gyermekbiztonsági rendszer, bukósisak) használatát ellenőrizte egy héten keresztül. A fokozott ellenőrzésben részt vettek a Jász-Nagykun-Szolnok megyei rendőrök is.

A 2021. március 8. és március 14. között tartó ellenőrzések során összesen 534 személy nem használta a biztonsági övet, továbbá 10 esetben regisztrálták az egyenruhások a gyermekbiztonsági rendszer használatának elmulasztását. Örvendetes tény, hogy az ellenőrzések során a motorkerékpárosok minden esetben használták a bukósisakot.

Az ellenőrzés során tapasztaltak alapján a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Balesetmegelőzési Bizottság felhívja a gépkocsit vezetők és utasaik figyelmét, hogy a biztonsági öv viselése Magyarországon kötelező! A több, mint 50 éve folyó kutatások, ütközési kísérletek és a való életben bekövetkezett balesetek orvosi- és műszaki szakértői vizsgálatai is bizonyították, hogy a szabályosan használt biztonsági öv egy ütközés során elvezeti az autóban keletkező energiákat. A biztonsági övnek köszönhetően az autóban ülő emberek élete – főképp a fej és a mellkas védelmével, és ezáltal a belső szervek épen maradásával – megmenthető.