A Bizottság fontos intézkedéseket jelentett be a Covid19 elleni egységes fellépés érdekében

Európa

Az Európai Bizottság kiadott közleményében számos intézkedést szorgalmaz annak érdekében, hogy Európa erőteljesebben fel tudjon lépni a koronavírus-világjárvány ellen. A Bizottság azt szeretné, ha Unió-szerte felgyorsulna az oltóanyagok bevezetése. A cél az, hogy 2021 márciusára a 80 év feletti lakosok, valamint az egészségügyi és a szociális ellátásban dolgozók legalább 80%-a mindegyik tagállamban megkapja a koronavírus elleni védőoltást, 2021 nyarára pedig a tagországok felnőtt lakosságának legalább 70%-a be legyen oltva a Covid19 ellen.


Közleményében a Bizottság azt is szorgalmazza, hogy a tagállamok továbbra is tegyék kötelezővé a fizikai távolságtartást, korlátozzák a szociális érintkezést, küzdjenek a dezinformáció ellen, hangolják össze az utazási korlátozásokat, növeljék a tesztelést, és – tekintettel a koronavírus új mutációi jelentette kockázatokra – fokozzák a kontaktkutatást és a genomszekvenálást.

A kiadott közlemény meghatározza, melyek azok a legfontosabb intézkedések, amelyeket a Bizottságnak, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központnak, az Európai Gyógyszerügynökségnek és a tagállamoknak meg kell hozniuk a kockázatok csökkentéséért és a fertőzés megfékezéséért. Elengedhetetlen például, hogy a Bizottság, az Európai Gyógyszerügynökség és a tagállamok együttműködjenek a vállalatokkal annak érdekében, hogy teljes mértékben ki lehessen aknázni azokat a lehetőségeket, melyek rendelkezésre állnak az Unióban az oltóanyag-előállítási kapacitások bővítésére. A közlemény arra is rámutat, hogy az oltási bizonyítványok tekintetében január végéig egységes uniós megközelítést kell kidolgozni, hogy a tagállami bizonyítványokat EU-szerte és az EU-n kívül használni lehessen.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható.