Az Európai Számvevőszék rámutat a brexit miatti kiigazításokra képzett tartalék kockázataira

Európa

A mai napon közzétett véleményében az Európai Számvevőszék aggályainak ad hangot a brexit miatti kiigazításokra képzett tartalékra (BAR) vonatkozó új javaslattal kapcsolatban. Az 5 milliárd eurós alap az Egyesült Királyság Unióból való kilépése által leginkább érintett tagállamok, régiók és ágazatok támogatására szolgáló szolidaritási eszköz. A számvevők szerint bár a javaslat rugalmasságot biztosít a tagállamok számára, a tartalék kialakítása számos bizonytalanságot és kockázatot is felvet.

Az Európai Bizottság azt javasolja, hogy a BAR elfogadását követően az alap 80%-át (4 milliárd euró) előfinanszírozás formájában folyósítsák a tagállamoknak. A tagállamok között a gazdaságaikra nehezedő becsült hatás alapján osztanák szét az előfinanszírozást, amelyhez két tényezőt vennének figyelembe, nevezetesen az Egyesült Királysággal folytatott kereskedelmet és az Egyesült Királyság kizárólagos gazdasági övezetében fogott halmennyiséget. Ezen elosztási módszer alkalmazásával Írország lenne az előfinanszírozás fő kedvezményezettje, neki jutna a keret közel negyede (991 millió euró), őt pedig Hollandia (714 millió euró), Németország (429 millió euró), Franciaország (396 millió euró) és Belgium (305 millió euró) követné a sorban.

„A BAR fontos finanszírozási kezdeményezés, amelynek célja, hogy enyhítse a brexit által az uniós tagállamok gazdaságaira gyakorolt negatív hatást – nyilatkozta Tony Murphy, a véleményért felelős számvevőszéki tag. – Úgy véljük azonban, hogy oda kell figyelni arra, hogy a BAR által biztosított rugalmasság ne okozzon bizonytalanságot a tagállamok számára.”

Az uniós számvevők különösen a BAR felépítésére hívják fel a figyelmet, amely szerint a tagállamok szokatlanul magas szintű előfinanszírozásban részesülnének anélkül, hogy előre részletezniük kellene az Európai Bizottságnak a finanszírozandó intézkedéseket. Bár ez lehetővé tenné a rendkívüli helyzetre való gyors reagálást, a Bizottság csak 2023 végétől kezdené meg ezen intézkedések támogathatóságának és megfelelőségének értékelését. A számvevők figyelmeztetnek arra, hogy a javasolt struktúra és ütemezés miatt magasabb lenne a szuboptimális, illetve nem támogatható intézkedések kiválasztásának kockázata.

A javaslat a 2020 júliusától 2022 decemberéig tartó időszakot jelöli ki támogathatósági időszakként az intézkedések végrehajtásához. A számvevők azonban figyelmeztetnek arra, hogy a Bizottság nem indokolja egyértelműen, miért választotta éppen ezt a támogathatósági időszakot, és nem elemzi annak megfelelőségét.

Háttérinformációk

Az Egyesült Királyság 2020. február 1-jével kilépett az Európai Unióból. Mióta az átmeneti időszak 2021. január 1-jén lejárt, az Unió és az Egyesült Királyság két különálló piacot, valamint két különálló szabályozási és jogi térséget alkot. Immár különféle korlátok akadályozzák az áruk és szolgáltatások kereskedelmét, valamint a határokon átnyúló mobilitást, ami mindkét oldalon következményekkel jár a közigazgatásra, a vállalkozásokra, a polgárokra és az érdekelt felekre nézve. Ennek fényében 2020. július 17–21-i rendkívüli ülésén az Európai Tanács bejelentette egy új speciális eszköz, a brexit miatti kiigazításokra képzett tartalék létrehozását, 2018-as árakon összesen 5 milliárd euró előirányzattal.

A Bizottság 2020. december 25-én nyújtotta be javaslatát. A javaslat szerint a tartalékalapot két allokációs fordulóban aktiválnák: az első forduló 2021-ben jelentős, 4 milliárd euró összegű előfinanszírozás formájában valósulna meg, míg a fennmaradó 1 milliárd eurós összeget az előfinanszírozásként kifizetett összeget meghaladó, támogatható kiadások fedezésére folyósítanák, nagyrészt 2024-ben. A bizottsági javaslat jogalapja kötelező konzultációt ír elő a Számvevőszékkel, ezért az Európai Parlament és a Tanács vélemény kiadására kérte fel a Számvevőszéket.

A brexit miatti kiigazításokra képzett tartalék létrehozásáról szóló európai parlamenti és tanácsi rendeletre irányuló javaslatra vonatkozó, 1/2021. sz. számvevőszéki vélemény jelenleg angol nyelven érhető el az Európai Számvevőszék honlapján (eca.europa.eu); hamarosan a többi nyelvi változat is elérhetővé válik.

Az Európai Számvevőszék pénzügyi hatással járó – új vagy felülvizsgált – jogszabályokra irányuló javaslatok véleményezésével is hozzájárul az uniós pénzgazdálkodás javításához. Ezek a vélemények az Unió külső ellenőreként a jogalkotási javaslatokról készített független értékelések.