Konferencia Európa jövőjéről: az új digitális platformon bárki részt vehet Európa jövőjének alakításában

Európa

Megnyílt az Európa jövőjéről szóló konferencia digitális platformja az európai polgárok számára. A végrehajtó testület, melyben az Európai Parlament, az Európai Unió Tanácsa és az Európai Bizottság is képviselteti magát, arra bátorítja az uniós polgárokat, hogy vegyenek részt Európa jövőjének és egyben saját jövőjüknek az alakításában. A platform mind a 24 hivatalos uniós nyelven – köztük természetesen magyarul is – elérhető, és Unió-szerte lehetővé teszi a polgárok számára, hogy megosszák egymással elképzeléseiket és nézeteiket, valamint részt vegyenek az Európa jövőjéről szóló konferencia keretében szervezett eseményeken.
Az Európa jövőjéről szóló konferencia annyira nyitott és olyan széles körű részvételen alapuló vitafolyamatot kínál, amilyenre eddig még nem volt példa. A részvételi demokrácia szellemével összhangban az EU lehetővé kívánja tenni, hogy az európai polgárok szerte Európában hatékonyabban kifejezésre juttassák, mit várnak el az Európai Uniótól. Ez segíteni fog abban, hogy az EU irányt szabjon jövőbeli tevékenységének, és az uniós szakpolitikai döntéshozatal során is útmutatást jelent majd. A digitális platform teljes mértékben interaktív: a felületen mind a 27 tagállam polgárai kapcsolatba léphetnek egymással, és megvitathatják javaslataikat az EU 24 hivatalos nyelvén. Az Európai Bizottság, a Parlament és a Tanács azt szeretné elérni, hogy lakhelyüktől és társadalmi helyzetüktől függetlenül minél többen szerepet vállaljanak a platformon keresztül jövőjük alakításában.

A szervezők összegyűjtik, elemzik, nyomon követik és nyilvánosan hozzáférhetővé teszik majd a platformon megosztott véleményeket, valamint a konferencia keretében megszervezett rendezvények eredményeit, az európai polgári vitafórumok és a konferencia következtetéseit előkészítő ülések résztvevői pedig meg fogják vitatni a platformon felvetett legfontosabb elképzeléseket és ajánlásokat. A vitafolyamatban részt vevő polgároknak és az események szervezőinek tiszteletben kell tartaniuk az Európa jövőjéről szóló konferencia alapokmányát, amely meghatározza a tiszteletteljes hangnemben folytatott páneurópai vita normáit.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke így nyilatkozott a digitális platform elindításának alkalmából: „Legyen szó az egészségügyről, az éghajlatváltozásról, a munkahelyekről vagy demokratikus társadalmaink állapotáról – arra ösztönözzük az európaiakat, hogy hallassák hangjukat, fogalmazzák meg aggályaikat, és mondják el nekünk, milyen Európában szeretnének élni. A platformon minden polgárnak lehetősége nyílik arra, hogy hozzájáruljon Európa jövőjének alakításához, és véleményt cseréljen a többi európai polgárral, országhatárokra való tekintet nélkül. Kiváló alkalom ez arra, hogy az európaiakat virtuálisan közelebb hozzuk egymáshoz. Vegyen részt Ön is a vitában! Együtt olyan jövőt szabhatunk Európa fejlődésének, amilyet szeretnénk.” 

A digitális platform ezen a linken elérhető: https://futureu.europa.eu/

A teljes sajtóközlemény itt olvasható.