Az emberi jogok megsértése Kazahsztánban

Európa
A Parlament csütörtökön a kazahsztáni emberijog-sértéseket elítélő állásfoglalást fogadott el.

A Parlament határozottan elítéli a Kazahsztánban január 2-án tartott békés tüntetéseket követően kirobbant erőszakos cselekményeket. Felszólítja a kazah kormányt, hogy tartsa tiszteletben az emberi jogokat és az alapvető szabadságjogokat, és azonnal engedje szabadon az önkényesen fogva tartott tüntetőket és aktivistákat.

A képviselők elítélik Kaszim-Zsomart Tokajev elnök uszító retorikáját, többek között azt, hogy a tüntetőket „terroristaként” írja le. A Parlament sürgeti a kazah hatóságokat, hogy tartózkodjanak attól, hogy a terrorizmus „kifejezés túlságosan tág értelmezése alapján” emelnek vádat egyének ellen, és tegyenek különbséget a békés tüntetők és azok között, akik erőszakot alkalmaztak és a nemzetközi normák szerint bűncselekményeket követtek el.

A Parlament megfelelő nemzetközi vizsgálatot vár a kazah nép ellen elkövetett bűncselekményekkel kapcsolatban. Sürgeti a kazah kormányt, hogy az EBESZ égisze alatt állítson fel egy állandó munkacsoportot annak felderítésére, hogy a zavargások külföldi beavatkozás vagy belső hatalmi harcok eredményei-e, és kezelje azok kiváltó okát.

A Parlament tudomásul veszi Tokajev elnök társadalmi-gazdasági és politikai reformokról szóló bejelentését, ugyanakkor arra ösztönzi a kormányt, hogy dolgozzon a polgárok életszínvonalának növelésén és kezelje az elégedetlenséget. A képviselők szerint a korrupció visszaszorításáház és a növekvő társadalmi egyenlőtlenségek kezeléséhez Kazahsztánnak sürgős reformokra van szüksége.

Az állásfoglalást 589 szavazattal, 35 ellenszavazat és 47 tartózkodás mellett fogadták el.

A Parlament csütörtökön további két, emberi jogokkal foglalkozó állásfoglalást fogadott el: a hong kongi helyzettel foglalkozó állásfoglalásban a 2022-es pekingi téli olimpia diplomáciai és politikai bojkottjára szólítanak fel, a Szudánnal kapcsolatos jelentésben pedig a polgári kormányzásról szóló tárgyalásokat sürgetik.

A három szerdai vitához nem szólt hozzá magyar képviselő.