Ukrán háború

Ezres nagyságrendű ukrán veszteségekről számolt be az orosz katonai szóvivő

Európa

Több mint kézezer embert vesztett az ukrán fegyveres erők 14. gépesített dandárja Szoledar térségében az orosz és a Donyec-medencei szakadár szövetséges erők támadása következtében – jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a pénteki hadijelentést ismertetve.

A tábornok szerint a dandár személyi állományának maradékát az ukrán parancsnokság visszavonta. Konasenkov nem tért ki arra, hogy az általa megnevezett veszteséget mennyi idő alatt szenvedte el az alegység. Az orosz hadijelentések általában az elmúlt egy napra vonatkoznak.

Mint mondta, a donyecki régióban Opitne és Nevelszke területén az ukrán 56. gépesített lövészdandárnak az orosz légierő nagypontosságú csapásai következtében elszenvedett veszteségei meghaladták a csapatlétszám 70 százalékát. A dandár teljes 23. zászlóalja önként elhagyta állásait. Konasenkov állítása szerint egy precíziós levegő-föld csapás az ukrán 28. gépesített dandár mintegy száz katonáját ölte meg és tíz egységnyi haditechnikát semmisített meg a Mikolajiv megyei Novogrigorevkánál.

A donyecki régió Marjinka településének körzetében az ukrán állásokra mért koncentrált tűzcsapások következtében a 66. gépesített dandár a 3. zászlóaljának létszámvesztesége meghaladta az 50 százalékot. Zajcevénél az 58. gépesített lövészdandár 40 katonája esett el és öt járműve vált működésképtelenné.

Az orosz harcászati légierő gépei, valamint rakéta- és tüzérségi erők öt vezetésipontot, 157 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást, valamint egy üzemanyag- és hat lőszerraktárt támadtak, megsemmisítve egyebek között egy amerikai AN/MPQ-64 típusú lövegelhárító radarrendszert – tette hozzá a szóvivő.

A Donyeck környéki orosz lövegelhárítási művelet részeként, mint azt Konasenkov hangoztatta, megsemmisült négy Grad-, két Akacija- és négy D-30-as szakasz, a légvédelem pedig lelőtt öt drónt, valamint két HIMARS- és négy Vilha-rakétát.

Az orosz védelmi tárca összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 267 repülőgépet, 146 helikoptert, 1732 drónt, 365 légvédelmi rakétarendszert, 4293 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 797 rakétasorozatvetőt, 3290 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 4844 speciális katonai járművet veszítettek.