Felejtsük el a mosogatószivacsot: íme, a higiénikus mosogatás alapszabályai

Helyi hírek
Sokan azt gondolják, lakásukban a mellékhelyiség vagy a fürdőszoba ad otthont a legtöbb baktériumnak, pedig sokszor a legszennyezettebb helyiség a konyha, azon belül is pedig a mosogatószivacs számít az egyik legnagyobb baktériumtanyának. Éppen ezért felmerül a kérdés: hogyan mosogathatunk úgy, hogy az egészségünkre káros baktériumok ne kerüljenek az ételeinkre? Az LG szakértői most összegyűjtötték, mit tehetünk azért, hogy edényeink valóban tiszták legyenek.

Baktériumok az otthonunkban

Életünk közel 90 százalékát beltérben töltjük, az épített terek, különösen a konyhai környezet pedig igen kedvező a mikrobák, többek között a kórokozók megtelepedésének és terjedésének.[1] E mikrobatelepek összetétele a lakás különböző részein eltérő lehet, a legváltozatosabb formában pedig a fürdőszobában és a konyhában vannak jelen.

Ezek a helyiségek valóságos inkubátorai lehetnek a mikrobáknak, hiszen egyrészt mindig van utánpótlás az emberi testről vagy a nyers élelmiszer-alapanyagokról, másrészt pedig a nedvesség, a pára jelenléte is ideális feltételeket teremt.

Mosogatószivacs

A közhiedelemmel ellentétben a konyhai környezetben több mikroba talál otthonra, mint a mellékhelyiségekben. Sok esetben a lakásban a legnagyobb mennyiségben a mosogatószivacsok tárolnak aktív baktériumokat, ráadásul a lefolyók után itt a legnagyobb a coliform baktériumok mennyisége, de az edények tisztítására használt szivacsok olyan kórokozókat is tárolnak, mint a szalmonella, a kólibaktérium vagy a sztafilokokkusz.

Egy 2017-es, a Scientific Reportsban publikált német kutatás a háztartásokból véletlenszerűen összegyűjtött mosogatószivacsokon található baktériumokat vizsgálta. Az eredmények szerint 362 különféle baktérium telepedhet meg a szivacsok réseiben, egy általános mosogatószivacs esetében így közel 5,5 billió mikroszkopikus élőlény hemzseghet azon az eszközön, mellyel az étkezésre használt eszközeinket tisztítjuk. Úgy tűnik tehát, hogy az alaposan elmosogatott tányéraink és evőeszközeink végül mégsem lesznek olyan tiszták, mint azt gondolnánk.

Higiénikus mosogatás

A kutatások nyomán számos alternatív megoldás kezdett elterjedni a konyhai szivacsok fertőtlenítésére: ilyen például a mikrózás vagy a forralás, melyek valóban mérséklik a baktériumok mennyiségét a szivacsokban[8], azonban kiderült, hogy 60%-os baktériumszám-csökkentésnél jobb eredményt egyetlen ilyen módszerrel sem lehet elérni. Jobb megoldás a mosogatógép használata: mivel a gépi mosogatás ciklusai forró vizet és forró levegőt is alkalmaznak az edények elöblítésére és szárítására, hatékonyabbak is a melegvizes, szivaccsal történő mosogatásnál. Az igazán hatékony tisztításhoz magas hőmérsékletre van szükség, éppen ezért kínál higiéniai szempontból egyedi megoldást az LG TrueSteam™ jelzéssel