Orbán Viktor Kossuth Rádió

Orbán a rádióból üzent: soha ilyen közel nem voltunk még a világháborúhoz

Ország

Soha ilyen közel nem volt még a világ ahhoz, hogy egy lokális háborúból világháború legyen – mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában az ukrajnai háborúról szólva.

A miniszterelnök szerint a nyugati világ vezetői háborús lázban égnek, még hevesebb harcokra felhívó motivációs beszédeket mondanak és egyre veszélyesebb fegyvereket adnak át az ukránoknak.

Soha ilyen közel nem voltunk ahhoz, hogy egy lokális háború világháborúvá fajulhasson.

Orbán szerint az is előfordulhat, hogy Ukrajnával szövetséges katonák lépjék át az ukrán határt. Európában csak a Vatikán és Magyarország akar valójában békét – mondta.

„Szárazon kell tartani a puskaport” és erős hadsereg fejlesztésére van szükség Magyarországon. Akad olyan helyzet, hogy megtámadják az ember hazáját, de csak azok az országok tudják megvédeni országukat, akiknek polgári szeretik hazájukat – tette hozzá.

Béke oldalán vagyunk, de mindenkinek tudnia kell, hogy kárt okozni Magyarországnak nem lehet, ezzzel a képességgel rendelkeznünk kell. Katonailag erősnek kell lenni  hangsúlyozta. A mi béke melletti érvünk nem a gyávaságból fakad, vagy mert nem tudjuk megvédeni magunkat, hanem mert a béke jó, a háború pedig rossz.

Mikor csökken az infláció?

Orbán Viktor az inflációról is beszélt, és ismét az az előrejelzést adta, hogy az év végére az infláció mértéke 10 százalék alá megy. Hangsúlyozta, ragaszkodni kell ahhoz, hogy egyszámjegyűvé nyessék december 31-re. Ehhez járulnak hozzá a kormány intézkedései, az ársapka, a kamatstop és az a további 18 intézkedés, amelyeket az infláció mérséklése érdekében hoztak, és amelyet szerinte még az ellenzék sem olyan támad hevesen.

Orbán: az inflációt csak Brüsszel szüntetheti meg

Gyermevédelmi törvény

A gyermekvédelmi törvény várható módosításáról azt mondta, hogy a „gender-ügy” azaz a gyermekvédelem ügye feloldhatatlan konfliktus Brüsszellel. Orbán kifejtette:Brüsszel azt akarja, hogy ne a szülők legyenek az elsők a gyerekek nevelésében, hanem mindenféle „furcsa szokásoknak hódoló aktivisták”.

A magyarok zsebéről, szent és sérthetetlen gyerekekről értekezett Orbán a közrádióban