EP: legyen vége az MFF blokádjának, de a jogállamisági feltételnek maradnia kell

Európa

Vigye Magyarország és Lengyelország a bíróság elé a jogállamiság kérdését, ahelyett, hogy a büdzsé blokádjával az európai polgárokat bünteti, mondták EP-képviselőcsoportok vezetői és az Európai Bizottság elnöke.


Az Európai Tanács december 10-11-i csúcstalálkozójáról szóló vitában a Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen beszámolt a képviselőknek a brexit-tárgyalások jelenlegi állásáról és a koronavírus-járványról. Ha a tagállamok gyorsan kiépítik a szükséges logisztikát, akkor már az év vége előtt elkezdhetik a védőoltásokat.

A Bizottság elnöke felszólította a magyar és a lengyel kormányt, hogy ne tartsák vissza az uniós polgároktól a várva várt helyreállítási forrásokat; ha a két kormány szerint a jogállamisági feltétel nincs összhangban az uniós szerződésekkel, akkor forduljanak az Európai Bírósághoz. Az éghajlati válság kapcsán von der Leyen ambíciózus karboncsökkentési célok megállapítására buzdította a tagállamokat. Von der Leyen végül bejelentette, hogy a Bizottság december 9-én nyújtja be a terrorizmus elleni küzdelemre vonatkozó új menetrendjét.

Koronavírus-oltóanyag és a helyreállítás költségvetése

Az összes képviselőcsoport vezetője sürgette az Európai Tanácsot, hogy jusson megegyezésre a hosszú távú uniós költségvetésről annak érdekében, hogy a források végre segíthessenek a gazdasági válság leküzdésében. Az ECR és az ID képviselőcsoportok szerint a magyar és lengyel költségvetési vétó jogos, míg a többi felszólaló a blokád feloldását kérte anélkül, hogy Európa feladná a jogállamisági feltételt. „Nincs alkudozás” – mondta az S&D képviselőcsoport vezetője, EPP-s kollégája pedig ugyanebben a szellemben fogalmazott: „Pereljék be az EU-t, de vonják vissza ezt a felelőtlen vétót!” A koronavírus-oltóanyagok bizonyítékul szolgálnak a képviselőcsoportok és a tagállamok csapatmunkájára. Ugyanígy kellene együttműködni a helyreállítás terén is, fogalmazott a legtöbb felszólaló.

Az EU és az Egyesült Királyság közötti kapcsolat, az éghajlattal kapcsolatos fellépés és Törökország kérdéséről döntő csúcs

Az EU és az Egyesült Királyság közötti jövőbeli kapcsolatról szólva több felszólaló megjegyezte, hogy a Parlamentnek időre van szüksége ahhoz, hogy a hozzájárulása megadása előtt megvizsgálja az esetleges megállapodást. Szükség esetén akár december végén is összeül a plenáris ülés, mondta a GUE/NGL képviselőcsoport felszólalója. A Zöldek és a Renew Europe képviselőcsoport vezetője egyaránt hangsúlyozta, hogy európa vezetőinek most kell határozott lépést tenniük a klímaváltozással kapcsolatban, míg az EPP kijelentette: nem maradhat következmények nélkül, hogy Törökország sorozatosan megszegi a nemzetközi jogot, szankciókra van szükség.

Az teljes vita itt tekinthető meg.